2018. március 20. 13:37 - DanidePeto

Hogyan érd el a célodat?

A célkitűzésről egy csomó előadást, könyvet, tanfolyamot találsz manapság. Én most elmondom neked ingyen és bérmentve, hogy miről szól az összes. 

Először is. Nincs olyan cél, amit ne érhetnél el. Kurvára nincs! Ha igazán akarod, és teszel érte, nincs az az isten, hogy megállítson bármi is. 

siker_folyamat.jpg

Mindennek az alapja a megfelelő tervezés. Vagy mondhatnám azt is, hogy az élet legfontosabb eleme a tervezés! Ha megfelelően megtervezel mindent, sose érhet váratlanul semmi. Mindenre fel vagy készülve, ha valami nem jön össze, van még mindig „B” terved, nem kell kétségbe esned és még sorolhatnám holnap délutánig a tervezés jótékony hatásait.

Mi a titok célalkotás tekintetében?

A nagy, távoli célodat le kell bontanod sok, kisebb célokra, amiket folyamatosan, egymás után teljesítesz. Ezzel megmarad a motivációd, mert mindig van egy kis sikerélményed. Ezeknek a sikerélményeknek köszönhetően harcolsz, küzdesz tovább és előbb-utóbb el fogod érni azt, amit kitűztél távoliként.

Célok optimális kitűzése:

A példában legyen egy középtávú cél, mondjuk 5 éves. Ezt a volumentől függően bontsd le olyan kisebb célokra, amiket fél éven belül biztosan el fogsz érni. Tehát 9 kisebb célra lesz szükséged. A fél év pedig maximum fél év! Ha addig nem jön össze, újra kell tervezni az egészet. Ennek bármilyen oka lehet. Hosszabb lebetegedés, prioritások változása az életedben stb...

A hangsúly pedig a realitáson van természetesen. Például ha még életedben nem voltál edzeni és fekve nyomó padot még képről sem láttál, akkor nem érdemes kitűzni célul, hogy két hét múlva fekve nyomó versenyen indulsz és 120kg-al fogsz szériázni.

Ennek két oka is van. Az egyik, hogy nem lesz sikerélményed, ezáltal kurva gyorsan fel fogod adni, a másik pedig, hogy a saját magadba vetett hited és az önbizalmad is csorbítod egy-egy ilyen irreális cél el nem érésével. Felesleges. 

woman-sprinter-s-super-finish--122580.jpg

Vedd észre, hogy mire vagy képes, tervezz, és úgy viszel célhoz bármit, hogy még nehezedre sem esett. Vagy legalábbis nem úgy fogod megélni, mintha vért és verejtéket izzadva és abban fetrengve szenvedted volna el magad addig a pontig. 

Ehhez nem kell doktori cím vagy 15 diploma. 

Nem vagy elégedett a jelenlegi élethelyzeteddel? Akkor kelj fel, cselekedj és tervezz! Ne várd, hogy a sült csirke a szádba repüljön, mert ismered a mondást: "Ami könnyen jön, könnyen megy!"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prior.blog.hu/api/trackback/id/tr2213751962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása