2018. február 07. 17:06 - DanidePeto

Mallorca és a tengeri herkentyűk

Spanyolország legnagyobb szigete mindig a legszebb arcát mutatja, mikor ide látogatok. Nem voltam sokszor, de leginkább a január-március közötti időszakban és mindig brutális napsütésben volt részem. Igaz, idén egy picikét talán szeles volt.

palma.jpg

Olyat láttam itt, amin teljesen ki voltam akadva. Egy ép autót nem látsz. Mind körbetörve. Az újabbak talán még jobban is mint a régiek. Most már tudom, hogy nem csak olasz, de Spanyolországból érkezett autót sem szabad vásárolni.

A másik érdekesség,

és amit nem értek, hogy az összes erkélyen ki van lökve a függöny. Lóg a nagyvilágba. Az hagyján, de van ahol még kinti ütköző is van, hogy ne a korlátot súrolja a hófehér függöny. Aki tudja a miértjét az legyen oly kedves és írja már meg… Valahogy így kell elképzelni:

fuggony.jpg

Minden második lépéssel egy mandarin vagy citromfába ütközünk. Ez is csodálatos. Keresgéltem, mikor kint voltunk, hogy büntetik-e, ha lelopják a fáról a termést, de nem találtam róla információt. Furcsa, hogy ennek ellenére még sincsenek lecsupaszítva. Lehet, hogy én vagyok túlságosan hozzászokva a "magyar kultúrához"?

citromfa.jpg

A kaja

Na az itt van. Meg gasztronómia. Találkozhatsz paellával, ami egy spanyol étel. Sárga rizs, mindenféle zöldséggel és hússal. De a hoppá ott jön, hogy nem csak csirkét darabolnak bele itt neked, hanem kagyló, rák vagy haldarabokkal helyettesítik. Ha itt jársz, mindenképp enned kell paellát!! Ez igazi diétás kaja is. Jó kis fehérje dús halacskával, amit jobb esetben valahol arrafelé halásztak, vagy rák, ami önként sétált a tányérodra, feltartott kézzel.

Már csak hogy írom is összefut a nyál a számban. Nem volt ez másképp mondjuk a Barcenolás cikknél sem...

Finom, előételként, de főételként is fogyasztható (természetesen jókenyérrel vagy valamilyen teljes kiőrlésűvel) a sobrasada. Ez pirospaprikával színesített „felvágott”, de inkább hasonlít a padlizsánkrémhez, amikor kenyérre kened.

sobrasada_vegana.jpg

Ha külföldre mész mindenképp keress egy helyi kajáldát vagy éttermet és inkább kóstold meg a helyi specialitásokat! Ne olyat egyél, amit otthon is tudsz. Láss világot, engedd be az ingereket, így fogsz te is nyitottá válni és így fognak érni azok az ingerek, amik meghatározhatják az életedet. Ismered a pillangó effektust?

 „Egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán, tornádót idézhet elő a másikon.”

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prior.blog.hu/api/trackback/id/tr113643150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.02.09. 10:01:52

Kár, hogy az érdekességekről és a tengeri herkentyűkről nem készült kép.
Amúgy soha nem tudom, hogy magyarul Mallorca az nem Majorca-e. :o) Az biztos, hogy spanyolul Mallorca.

brigi0204 2018.02.09. 13:02:55

Aaaahhh. A sobrasada de finom... kb 5 évvel ezelőtt ettem Valenciában, most már a nevét is tudom :D :D :D
Ott egy nagy bendőben volt tálalva ez a kolbászkrém szerűség :)
süti beállítások módosítása