2018. február 07. 11:20 - DanidePeto

Ingatlan árak és életkezdés itthon

Na, jó. Most kellően felbasztam magam, hogy az egészséges életmóddal kevésbé, a magyarországi életkezdés témájával annál inkább foglalkozó cikket írjak.

Egyik munkatársammal szóba kerültek a Pesti lakásárak, fizetések és a hitelezés. A végére úgy belelovaltam magam, hogy szerintem lábon kihordtam négy agyfaszt.

ideg.jpg

Namármost mindenki tudja, hogy az ingatlan árak az egekben, a csapból is ez folyik egy ideje, nem fogom tetézni. Engem csak az basz fel, hogy kíváncsiságból ránéztem a 12. kerületi ház árakra. Oké, az egy dolog, hogy egy ház 100 millió ft-tól kezdődik. De utána megnéztem a lakásokat is. Egy 2 szobás, 50nm-es, felújítandó lakás (ráadásul egy ordenáré hangos utcában) 40 millió forint! Érted?

Lássuk a Magyar helyzetet. Legyünk optimisták. Átlag fizu nettó 200.000, de lehet felőlem 250.000 is. Az első dolog, amit kijelenthetünk, hogy ebből hitel nélkül soha az életbe nem lesz lakás. Még ha minden fillért is félre raksz, akkor is több mint 13 év mire összegyűlne 30 misi (és akkor még az inflációval se számoltam). Tegyük fel, hogy gimnázium után elmész dolgozni (mellette jársz egyetemre, vagy akár egyáltalán nem jársz) és kurva nagy szerencséd van, megkeresel 250-et havonta.

33 éves korodban tudnál venni egy szaros felújítandó lakást (amibe még bele kéne tolnod legalább 5 kilót, de lehet, hogy 10et). 33 éves korodig pedig otthon laksz, anyád/apád tart el és még egy zacskó szotyit se vettél magadnak abból a pénzből, amit megkerestél. Szép kilátások.

Vagy van más lehetőség. A hitel. Egész jó konstrukciók vannak már és jobban megéri, mint albérletbe költözni és dobálni ki a tíz- vagy százezreket az ablakon havonta (az albérlet árakba már bele se kötök,mert tényleg idegbeteg leszek a végére). De jöjjön itt is egy kis matek. A 40 misis ingatlan megvételéhez kell, hogy legyen 8 milliód, hogy egyáltalán szóba álljanak veled (meg persze bejelentett munkahely a valódi, 250.000-es fizuddal stb stb. Azt hiszem már a legtöbb munkahely elvérzett a „bejelentett” pontnál).

kidobni_a_penzt.png

Honnan lesz 8 milliód? Vagy jön megint a koplalás és minden fillért a seggedbe dugsz, hogy el ne verd, vagy örökölsz, vagy anyuci/apuci pénzes és megáld pár misivel (ne adj isten egy lakással, de akkor a problémád már megoldódott és ne is olvasd tovább a cikket. Menj és örülj magadnak).

De maradjunk a példánál és kuporgasd a nehezen megkeresett forintjaidat. Egyszer talán összegyűlik a 20%-os önerő a hitelhez. Ha a bank se szopat be, akkor az ő értékbecslőjük is megállapítja a vételárat (ha beszopat, akkor szedd össze a maradék lóvét ahonnan akarod).

Ezután jön a feketeleves. Megvan a hitel, boldog vagy, megveszed és berendezed a saját pecódat, aztán következik a szopóág. Havi legalább 100.000 forint törlesztő + rezsi. És a maradékból nem, hogy egészséges életmód, de még lófasz babbal sem lesz este a tányérodon. Meg nem kalkuláltunk azzal, hogy valaha autót is akarsz talán, elmennél néha kikapcsolódni a haverokkal/barátnőkkel (ami valljuk be őszintén, nem 1-2 ezer forintos trip szokott lenni), nyaralnál tízévente egyszer a balatonnál stb…

balaton.jpg

Így azért nem könnyű az életkezdés itthon, igaz? Én ezt úgy írom, hogy imádom pestet, pedig éltem több országban is nem kevés ideig. Csupán csak szar ezt látni.

És kurvára nem érdekel, ha most belekötsz, hogy ne akarjon 40 milliós kéglit az, aki 250.000-et keres. Miért ne akarjon? Ez nem egy fullextrás luxus lakásár (oké, reálisan nézve jó környék). Miért kéne lemondania a boldogságról, az örömről minden egyes nap amikor ott kel fel, ahol akar és megvalósul élete álma, mondjuk hogy a hegyen lakjon a 12. kerületben, vagy ahol nem fordul meg annyi rosszarcú meg csöves, mint a népszínház utcában percenként. Az ingatlan áremelkedést egy csöppet sem követték a fizetések. Ilyen árak mellett 450.000-500.000 lenne talán a reális átlag nettó, de lehet, hogy még így is keveset mondtam.

Köszönöm magamnak, hogy leírtam.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prior.blog.hu/api/trackback/id/tr7813639566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.15. 09:54:54

"Az első dolog, amit kijelenthetünk, hogy ebből hitel nélkül soha az életbe nem lesz lakás." A világ 99%-a így van vele. Szerinted nyugaton miből élnek olyan jól az emberek?

Annyi a külnöbség, hogy ott (legalábbis a jobb helyeken) minden az 5-10szerese, de az arányok csak valamivel jobbak. Belgiumban a 30 millió az illetékre elég. A jólét alapja a hitel. Ebből vesznek nyugaton 10szer annyi új autót, ebből vesznek saját házat.

A szüleid nem csinálták meg a szerencséjüket és az országod is elqrta. Marad a bizalom a te képességeidben és a HITEL (persze a képességek is kelllenek ahhoz hogy ne qrd el). Röhejes hogy a magyar "oktatás" a 19. századi színvonalat sem éri el, itt a veszett nagy globalizáció a világ összes infójával, 100 csatornán tolják a győzikét, de még mindig nem jutottunk el oda ahol Schéchenyi kezdte 1830-ban.

"Miért kéne lemondania a boldogságról, az örömről minden egyes nap" valszeg ezért nem lesz meg a 8 millád a kezdőre.

A kecó igazából akkor lesz téma ha találsz egy társat, érkezne a gyerkőc (vagy túl vagytok rajta és már újra "leér a lába" a munkaerőpiacon), van közös jövedelmetek (több mint fél milla, mert egyikőtök sem kezdő).

A bibi ott van, hogy ha egyedül nem vagy képes magadon spróloni, később sem fogsz.

DanidePeto · www.prior.blog.hu 2018.02.15. 10:19:16

@Ződ2000: Jó családból származok, külföldön töltöttem az életem több mint felét. Általánosságokról beszéltem.

A "Miért kéne lemondania a boldogságról, az örömről minden egyes nap" rész pedig arra irányul, mikor már meg van az ingatlan. Tehát miért kéne lemondani valakinek arról, hogy egy jó környéken, akár 80-100millás házban lakjon annak ellenére, hogy "átlagfizetés" üti a markát minden hónapban. A magyar helyzet ezt akarja kimetszeni az emberekből. Hogy ne akarjon ilyen javakat, hanem érje be a 7. kerületi fos garzonnal. És ezért tart a legtöbb ember ott, hogy már inkább szarik az életbe, mert neki úgyse fog összejönni az amerikai álom. (természetesen itthoni viszonylatban)

Az oktatással kapcsolatban egyetértek teljes mértékben.
A hitelekkel kapcsolatban jó példa Svájc. Ahol ugyebár a nagyvárosiak nagy részének megvan a lízingelt porsche, albérlet penthouse és még marad pénzük elmenni évente többször jobbnál jobb helyekre nyaralgatni. Ilyen körülmények között teljesen reális és jó döntés egy hitel szerintem. De amíg magyarországon keres egy átlagember 200.000 forintot és 120.000-et törlesztőre költ, addig bizony nem lesz lízingelt porsche, de még évente egy nyaralás sem.

(valamiért törlődött a komment)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.15. 10:35:44

@DanidePeto: a jó környéken azért 100 milllás a lakás, mert nem engedheti meg az átlag jani. A hitel is arányos a fizetéssel, pont azért hogy a szerény képességű de nagyra vágyó és feleltőlen embereket megvédjék önmaguktól.

A 2000-es évek közepéig annyit tudtál vállalani, ami a szüleid nyújtani tudtak ÉS KÉSZ. Ez éppúgy igaz volt a kommunizmusra, mint a 90-es évekre. A 80-as években a fiataloknak nem nagyon volt kocsija, még a gyerek mellé sem, a lakást pedig az államtól kapták, jü esetben.

Kb 2002 után jelent meg a lehetőség, hogy a te jövőbeli képességeidet is értékesíthed a hitel révén. Az önrész annak a záloga, hogy te is kockáztass valamit, ne csak a bank.

A saját lakás nem jár alanyi jogon (semmilyen, kivéve az önkoris szökséglatkást). Ha a szüleid nem adhatják meg neked, akkor a bank révén van rá lehetőség hogy a te jövőbeni keresetedet ELŐRE elköthesd. Egyébbkétn azóta vane egy sor kiegszítő lehetőség, CSOK, Fundamenta és miegyebek.

Svájc egy speciális eset, de minden nyugati országban működik amit írsz, sőt, egy frissen érkezett K európai migráns munakvállaló is könnyedén beléphet ebbe a jólétbe, de bibi az, hogy ha elkap a nyugati jólét gyorsan bekerülsz ugyanabba a mókuskerékbe mint otthon, csak mindennek vagy egy 10-es szorzója. Persze a nyaralás már a tengerpart és nem a Széchenyi-fördő-Balaton kombó, a turi helyett a Hilfiger outlet akcióit figyeled és a mutyuki helyett is egy 3as BMW törlesztőjét fizeted. Meg úgy mellékesen előtörleszted a korábban reménytelennek gondolt otthoni hiteledet is, mert a 10szeres szorzónál már alig tűnik fel az a havi 300 EUR.

De mindez alapja a hitel.
süti beállítások módosítása